Tropische regenwouden

Het Amazonegebied ligt in Zuid-Amerika. Het is genoemd naar de rivier de Amazone. dat is de op 1 na langste rivier in de wereld. Het gebied bestaat uit dichte, ondoordringbare bossen. Dat zijn de tropisch regenwouden. De naam zegt het al, de bossen liggen dicht bij de tropen.Dat is het gebied dicht bij de evenaar. Het is er altijd warm en het regent er veel. Bijna elke dag valt er wel een stevige regenbui. Vandaar de naam regenwouden.In de warme en vochtige omgeving is er een weelderige, dichte begroeiing. Er zijn bomen van 10-15 meter hoog, maar ook van 20-35 meter. Andere bomen steken daar weer boven uit. Zo ontstaan er verschillende verdiepingen (etages) van bomen in het bos. Door de boomkruinen is het in het bos altijd schemerig.Ook leven er veel dieren in het oerwoud. De variatie aan levensvormen is enorm. Anders gezegd: de biodiversiteit is groot (bio = leven en diversiteit = verschillende)

Ontbossing

Het Braziliaanse regenwoud verdwijnt in snel tempo. Dat komt door het kappen van bossen (ontbossing). Sinds 1970 is al een tijde deel van het bosoppervlak verdwenen. Dat is dertig keer de oppervlakte van Nederland. De ontbossing heeft te maken met een ongelijke bevolkingsspreiding in Brazilië: het oosten is dichtbevolkt, het westen is leeg. De regering wil de mensen beter verspreiden over het land. Dat doen ze door het bewoonbaar maken van het Amazonegebied. Dwars door de bossen zijn wegen aangelegd. Het bos word gebruikt voor de winning van natuurlijke hulpbronnen. dat zijn producten uit de natuur die mensen goed kunnen gebruiken, zoals goud. Tropisch hout is populair, omdat het hard is en niet rot. Langs de wegen door het amazone gebied is al veel bos verdwenen. Arme boeren mogen er gratis een stukje grond in gebruik nemen. 

Duurzaam gebruik

De bossen in het Amazonegebied zijn belangrijk. Ze zijn het leefgebied van de oorspronkelijke bewoners, de indianen. Ook zijn de tropische bossen 'de longen van de aarde': de bomen en planten 'produceren' veel zuurstof.  Verder is de enorme biodiversiteit van grote waarde. Veel dagelijkse producten komen oorspronkelijk uit het regenwoud, zoals bananen, kaneel en medicijnen. Veel mensen willen daarom een duurzaam gebruik van het bos. Duurzaam wil zeggen: ervoor zorgen dat iets altijd blijft bestaan. In de bosbouw kun je ook duurzaam werken. Het bos herstelt zich snel als je weinig kapt en direct weer jonge bomen laat groeien (herbebossing). Ook worden er nieuwe stukken bos aangeplant. Door alleen 'goed' (=duurzaam) hout te gebruiken, help je dus mee aan het behoud van het Amazonegebied.