klimaat en landschapzones

Wat is het weer en het klimaat precies? Het weer is elke dag anders. Soms schijnt de zon en is het 25 tot 30 °C . En soms is het 18 °C ,bewolkt en regenachtig. Je kunt van dat weer het gemiddelde uitrekenen. dat is het klimaat: het gemiddelde weer in een bepaald gebied over een lange periode, bijvoorbeeld 30 of 40 jaar. Temperatuur en neerslag hebben veel invloed op de landschapzones. Dat heb je bijvoorbeeld gezien in het tropische regenwoud. Het is er altijd warm en nat. En in droge gebieden groeien alleen grassen en doornige struiken (steppe), of zelfs helemaal niets (woestijn). In de afbeelding hieronder zie je een overzicht van de gemiddelde temperatuur en neerslag in een gebied. dat noem je een klimaatdiagram.

klimaten op de aarde

klimaatdiagrammen van vier verschillende klimaten

bevolkingsspreiding in China

In sommige gebieden wonen weinig mensen, in andere juist veel. Waardoor ontstaan die verschillen? Dat ga je bekijken in China, een groot land in Azië. Eén op de vijf mensen op de aarde woont in China. Dat zijn bijna 1,4 miljard inwoners! Als je kijkt naar de bevolkingsspreiding, valt op dat de meeste Chinezen in het oosten wonen. Daar liggen de dichtbevolkte gebieden met grote steden als Beijing (Peking), Shanghai en Hongkong. Zulke gebieden met een opeenhoping van mensen noem je bevolkingsconcentraties. Het westen van China is dunbevolkt. Dat heeft alles te maken met de ongunstige natuurlijke omstandigheden. Er ligt een hooggebergte met toppen van meer dan 8000 meter hoog: de Himalaya. De hoogteverschillen (reliëf) en de temperatuur maken het gebied bijna onbewoonbaar: het is er te hoog en te koud. Ook liggen er grote woestijnen in het westen van China, zoals de Takla-Makanwoestijn. In zo'n droog gebied is het moeilijk om te overleven. 

bewoonbaarheid van landschapzones

Niet alleen op het schaalniveau van China spelen reliëf en klimaat een grote rol in bevolkingsspreiding. Dat zie je ook op mondiale schaal. Als je wilt verklaren hoe het komt dat grote gebieden op de aarde dunbevolkt zijn,  is dat eigenlijk heel eenvoudig. Die gebieden zijn te hoog, te droog of te koud. Ook zijn er gebieden die onvruchtbaar zijn, zoals de tropische regenwouden. Als je daar akkers maakt, groeit er na 2 of 3 jaar niets meer. Zonder gebruik van kunstmest is de bodem dan uitgeput. De grote bevolkingsconcentraties vind je vooral in de gebieden waar voldoende regen valt en het niet te koud is. In die zone wonen miljarden mensen. Het is het gebied van de loofbossen in de gematigde zone. De meeste oerbossen zijn er verdwenen en veranderd in cultuurgrond (akkers, weilanden).