Mali een arm en droog land.

Mali is 1 van de armste landen van de wereld. Het licht in west Afrika en is 33 keer zo groot als Nederland. De regentijd van Mali is van juni tot september de rest van het  jaar is het droog. Het grootste deel van het land behoort dan ook tot de droge gebieden op aarde. Het landschap bestaat er uit steppes: een droog gebied waar nog net genoeg regen valt voor de groei van grassen en doornige struiken. Nog noordelijker begint de Sahara, waar het bijna nooit regent. Door de droogte groeit er niets in de woestijn, overal zie je zand, rotsen of grind. Alleen op plaatsen waar water is groeien (palm)bomen: een oase. Het zuiden van Mali is vrij vochtig, daar ben je in de Savanne. In de Savanne valt er 600 tot 1.200 mm per jaar. Er groeien lange grassen en groepjes bomen.

 

Overleven in droge gebieden

In droge gebieden is altijd tekort aan water. Er leven nomaden maar die trekken door heel veel plaatsen dus hebben ze geen vaste woonplaats. Ze wonen in tenten en leven van hun vee, het vee dat ze hebben zijn voornamelijk kamelen, schapen en geiten. Het vee eet natuurlijk gras en als het gras op is op de ene plek trekken de nomaden door naar een andere plek  voor nieuw gras. de weidegebieden, het gras dus, liggen in een groot gebied vandaar dat er maar weinig vee per hectare graast, dat word ook wel genoemd extensieve veeteelt.  Maar toch zijn er ook mensen met een vaste woonplaats, hun vaste woonplaats is bij oasen. Ze verbouwen groente, fruit en graan. Hun akkers worden natgehouden met het water uit de oase of een rivier of een waterbron. Het gebeurd door gegraven slootjes die naar de akker leiden, maar soms ook worden er ook pompen gebruikt. de kunstmatige bewatering van de gewassen op een akker heet irrigatie

De Sahel: kwetsbaar

Het gebied tussen de savanne in het zuiden en de Sahara in het noorden hoort tot de Sahel, een paar honderd kilometer brede strook door Afrika. De neerslag in de Sahel is heel onbetrouwbaar. Er zijn jaren waarin er genoeg regen valt, maar ook jaren van extreme droogte. Droogte is een ramp voor de boeren. De gewassen verdorren, waardoor  een hongersnood dreigt. De snelle bevolkingsgroei maakt de Sahel extra kwetsbaar. Er is steeds meer voedsel nodig, en dus ook meer vee. Het gevolg is dat er te veel vee graast op te weinig weidegrond. Dat noem je overbeweiding. Vooral in droge perioden gaat de begroeiing snel achteruit. Er ontstaan zandige plekken, waar de wind vrijspel heeft. Daardoor is er kans op verwoestijning: de uitbreiding van de woestijn.